heste i orken_crop

Ridebaner

En ridebane, som tager hensyn til hestens og rytterens sikkerhed, er ikke bare et stykke græs med en snor eller hegn omkring. En ridebane skal anlægges ud fra nogle nøje fastlagte kriterier. Hvis du vil læse mere om vores anbefalinger, kan du læse mere om dem her.

arena2Mange mennesker, som har anlagt en ridebane, har gjort nogle dyrekøbte erfaringer, fordi de ikke havde gjort forarbejdet godt nok og ikke havde taget en specialist med på råd.

Man kan opstille 7 tommelfinger regler for anlæggelse af banen:

1. Lokation
Ingen kan være i tvivl om, at det største problem ved ridebanen er at holde den tør. En sjaskvåd ridebane er umulig at ride på og farlig for rytter og hest. Det vigtigste er derfor at få funderet ordentligt. Det kræver normalt brug af nogle store maskiner og masser af knowhow for at få det godt. Når man står og ser ud over de mulige placeringer for sin ridebane, så kan man gøre sig selv en stor tjeneste ved kun at se på de højest liggende områder.

2. Forkerte materialer
Lad være med at spare på materialekvaliteten. Man kan spare meget på vedligholdelseskontoen ved at købe kvalitetsprodukter fra starten.

3. Få det rette fald
Hvis man vil undgå, at der kommer vandpytter på banen, skal man sørge for, at der er det rigtige fald på banen – ikke for meget og ikke for lidt. Her skal man i øvrigt huske, at der skal graves meget jord væk, når ridebanen skal anlægges og det jord skal bortfjernes eller deponeres på grunden. Her er det en god idé at tale med vores landskabsarkitekt om muligheden for ”forskønnelse” af området ved etablering af bakker, søer og lignende.

4. Det forkerte toplag
Der er mange hensyn at tage, når man skal bestemme toplaget. Nogle foretrækker sand eller grus, mens andre foretrækker et blødere lag som for eksempel flis eller granuleret gummi og andre kunstmaterialer.

5. Få dræningen i orden fra starten
Dræning er alfa og omega på en ridebane. En forkert dræning kan i værste fald gøre banen ubrugelig. Vi har lavet nogle retningslinjer for dræning af ridebaner, som du kan læse her.

6. Dårlig vedligeholdelse
En ridebane passer ikke sig selv. Den skal jævnlig rives og planeres og vigtigst af alt, så skal hegnet rundt om banen gennemgås meget ofte for at sikre, at der ikke er flossede og defekte stolper og brædder, som hesten kan komme til skade på.

7. Spring ikke over, hvor gærdet er lavest
Det er dyrt at anlægge en ordentlig ridebane, men lad være med at spare på materialerne eller på rådgivning. Man kan selvfølgelig forsøge at anlægge en ridebane selv, men vores erfaring er, at man i løbet af relativ kort tid opdager alle de ting, som man ikke har tænkt på. Vi tilbyder rådgivning omkring anlæggelsen og kan også stå for anlæggelsen, enten i del- eller totalentreprise.


Springbane

Skal din ridebane også bruges som springbane, er det en god idé fra starten at tage hensyn til dette. Man kan med fordel sørge for, at der dels er en større låge ind til banen og dels et skur/halvtag i umiddelbar nærhed til opbevaring. Tal eventuelt med vores landskabsarkitekt om dette.

menage-surface-martin-collins

Ridehaller

Med det vejr, som vi har i Danmark, kan en indendørs ridebane være et reelt aktiv, hvis du ikke ønsker, at vejret skal stå i vejen for din kvalitetstid i sadlen.

indoor-horse-arena-03-495

Der findes ingen ‘one-size-fits-all’ tilgang til at designe og bygge en indendørs ridehal, og da dette er en af de mest betydelige investeringer, man som hesteejer kan gøre, er der mange faktorer at tage i betragtning for at sikre, at du står tilbage med en bygning, der vil opfylde dine behov i mange år fremover.

Personlige præferencer til halstørrelse og -design påvirker, hvilken type hal, som du beslutter at bygge. Uanset hvilken størrelse hal, du vælger, kræves der en byggetilladelse. Der skal laves godkendte tegninger, der sikrer, at alle bygninger, uanset de anvendte materialer, vil modstå sne- og vindbelastning samt overholde de krav, som bygningsreglementet stiller.

Inden du starter på planlægningen af en ny ridehal, skal du kontakte os for at få rådgivning, således at du undgår dyre fejltagelser.